Google uses cookies to analyze the traffic on this website. Information about the user's behavior will be sent anonymously to Google.

If you do not change your browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

The Modern Interpretation of a Historical Building

 

The historical listed building of the old post office is located in the centre of Muelheim a. d. Ruhr, Nordrhein-Westfalen, Germany. On three floors it shelters the Ziegler collection of art of the 20th century which includes masterpieces from Feiniger, Kirchner, Marc, Macke and others. The reconstruction and modernization of the building took place in 2007 – 2008 and was planned by architect Karsten Weber, rheinfluegel baukunst, Duesseldorf. Weber also implemented the graphic light projections in the backyard. During the night light circles are projected on the building, using Derksen GL1200 outdoor projection systems which are mounted on pylons. The geometrical light pattern lies on the façade like a second skin and provides a modern interpretation of the ancient official building. At night the functional-representative architecture appears in a playful, easy light.

 

Ort:
Kunstmuseum in der alten Post
Viktoriaplatz 1, 45468 Muelheim a. d. Ruhr
Germany

Architekt (Reconstruction 2007-2008):
Karsten Weber,
rheinfluegel baukunst, Dusseldorf

Photos:
Markus Lueck

Roman History, Illustrated with Light

 

The New Roman in Xanten

The new Roman Museum, part of the archaeological park Xanten was opened on the 16 August, 2008. The complex is a combination of an archaeological protective building and a Museum, including overall 1900 square metres of exhibition space. The Museum was raised on the foundation walls of the tremendous entry hall of an ancient Roman bathhouse. Form and dimensions of the new museum correspond approximately to the monumental entry hall with a height of 25 metres, which was probably one of the largest buildings in the Roman colony.

The exhibition is supported in form and content by graphical light arrangements. The historical context is illustrated with projections that quote text and symbols. In the upper part of the exhibition you will find a really spectacular arrangement of a projected Christian cross.
The cross seems to hover above the floor like a mystical vision. It suggests that this part of the exhibition should be considered in the context of change and Christianization of the Roman Empire
.

 

Location:
LVR-RoemerMuseum
Siegfriedstrasse 39,
46509 Xanten, Germany

Client:
Landschaftsverband Rheinland

Architects:
Gatermann + Schossig, Cologne

Exhibition Design:
Atelier Brueckner, Stuttgart

Lighting Design:
Kress & Adams, Cologne

Graphic Light Projections:
Derksen Lichttechnik

Castle Ludinghausen

 

A Made-to-Measure Outdoor Illumination
In the city of Ludinghausen three castles form a unique monument landscape with high tourist appeal. The Castle Ludinghausen, built in the 12th century and rebuilt as a typical Renaissance castle in the 16th century, is today used as a social-cultural centre for exhibitions, seminars and Council meetings. The lighting concept of the "Burgfreunde" society was financed by donations from the "Sparkassen Finanzgruppe Kreis Coesfeld". "RWE Rheinland Westfalen Netz" sponsored the necessary connection to the street lighting electricity network and the installation of three light poles. The technical implementation was made by "Gedike & Dopper Elektrogesellschaft mbH".

Technology
The historic façade is not illuminated with watts-hungry wall washers, but with modern projection technology. Four GL 150-A projectors from German projection specialist Derksen Lichttechnik are used with a total capacity of 600 watts. The projectors beam the light with sharp contours on the façade so that neither the interior nor the roof is illuminated. Technical basis is an exact template of the building, a gobo, which is placed into the projectors light beam, so that only the previously defined areas are covered with light. The gobos were accurately calculated using digital photos of the Castle Ludinghausen. Point of view related distortions of the projected image were adjusted mathematically.

Ecology and Economy
This lighting concept is so efficient that according to a calculation of the owner, daily energy costs vary between 2.50 € in winter and 1.20 € in summer. Through the crisp, matching projection, the natural environment of the castle is far less burdened with light pollution. This is especially important for the protection of nocturnal insects. That the avoidance of undirected light emission is playing an increasing role in outdoor lighting can be seen, for example in the nature conservation recommendation of North Rhine-Westphalia.

 

Location:
Castle Ludinghausen
Steverstraße, 49348 Lüdinghausen
Germany

Photo:
Markus Lueck

Foundation:
Freunde der Burg Ludinghausen e. V.

Technical Implementation:
Gedike & Doepper Elektrogesellschaft mbH